Ογκολογικό Τμήμα - Kέντρο Μελανώματος και Καρκίνου Δέρματος

 

Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Ιατρική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός»

 

 

Υπεύθυνος: Στρατηγός Αλέξανδρος, Καθηγητής ΕΚΠΑ

 

Στελέχη:

 

Πολυδώρου Δωροθέα, Διευθύντρια ΕΣΥ

Ποτουρίδου Eιρήνη, Διευθύντρια ΕΣΥ

Χασάπη Βασιλική, Διευθύντρια ΕΣΥ

Μπεφόν Αγγελική, Επιμελήτρια Α'

Κοτσαύτη Ουρανία, Επιμελήτρια Β'

Πλάκα Μικαέλα, Ακαδημαϊκός Υπότροφος ΕΚΠΑ

Σγούρος Δημήτριος, Ακαδημαϊκός Υπότροφος ΕΚΠΑ

Δεσινιώτη Κλειώ, Ακαδημαϊκός Υπότροφος ΕΚΠΑ

Στεφανάκη Ειρήνη, Ακαδημαϊκός Υπότροφος ΕΚΠΑ

Σουρά Έφη, Διδάκτωρ - Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚΠΑ

Κωστάκη Μαρία, Διδάκτωρ - Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚΠΑ

Ζάρρας Αλέξιος, Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚΠΑ

 

Νοσηλεύτριες: Χαρδαλιά Βασιλική, Δαρβούδη Ρέα

 

Γραμματεία Κέντρου: Γουσέτη Νέλλη, Μαυράκη Αμαλία

 

Γραμματεία Ογκολογικού Συμβουλίου: Θεοδωροπούλου Kλαίρη

 

Περιγραφή

 

To Kέντρο Μελανώματος και Καρκίνου Δέρματος του Νοσοκομείου Ανδρέας Συγγρός αποτελεί πρότυπο κέντρο αναφοράς για την έρευνα και την αντιμετώπιση του μελανώματος και των κακοηθών όγκων του δέρματος. Μέσα από ένα δίκτυο εξειδικευμένων ιατρών του νοσοκομείου και συνεργαζόμενων εξωτερικών συνεργατών/συμβούλων, το Κέντρο παρέχει υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες που αποσκοπούν στη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με μελάνωμα. Εφαρμόζοντας τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, οι υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνουν ένα εύρος διαγνωστικών και θεραπευτικών παρεμβάσεων, από τη αρχική διάγνωση και σταδιοποίηση των ασθενών με μελάνωμα μέχρι την εφαρμογή των νεώτερων στοχευμένων θεραπειών. Εκτός από το μελάνωμα, το Τμήμα εξειδικεύεται και σε άλλα νοσήματα, όπως ακτινικές υπερκερατώσεις, βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, δερματικό Τ-λέμφωμα, όγκος του Merkel, σάρκωμα Καposi και άλλες σπανιότερες κακοήθειες του δέρματος καλύπτοντας το πλήρες φάσμα των κακοηθών νοσημάτων του δέρματος. Από το 2003, το Κέντρο (με την αρχική ονομασία Ογκολογικό Τμήμα – Μονάδα Σπίλων και Μελανώματος) παρακολουθεί 1,200 ασθενείς και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα αναφοράς μελανώματος στον Ελληνικό χώρο.

 

Ιστορικό

 

To Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Ανδρέας Συγγρός ιδρύθηκε το 1994 από τον Διευθυντή της Πανεπιστημιακής Κλινικής Αφροδισίων κα Δερματικών Νόσων Καθηγητή Ιωάννη Δ. Στρατηγό με σκοπό την αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο δέρματος (και κυρίως επιθηλιακούς όγκους του δέρματος). Η διεύθυνση του Ογκολογικού Τμήματος ανετέθη στο Διευθυντή της Κρατικής Δερματολογικής Κλινικής Αθανάσιο Πετρίδη o οποίος καθοδήγησε και ανέπτυξε τις λειτουργίες του Τμήματος. Το 2003, με πρωτοβουλία του Επίκουρου Καθηγητού Αλέξανδρου Στρατηγού και υπό την καθοδήγηση του τότε Διευθυντού Ανδρέα Κατσάμπα, λειτούργησε στα πλαίσια του Ογκολογικού η Μονάδα Σπίλων και Μελανώματος με σκοπό την διάγνωση και αντιμετώπιση των ασθενών με μελάνωμα και μελαγχρωματικές βλάβες του δέρματος. Κατά τη φάση αυτή, το Τμήμα εξοπλίζεται με συστήματα χαρτογράφησης και ψηφιακής δερματοσκόπησης, ενώ η ροή και ο αριθμός των παραπεμπόμενων ασθενών αυξάνει σημαντικά σε ετήσια βάση. Το 2008 το Τμήμα αναλαμβάνει δύο κλινικές πολυκεντρικές φάσεις 2 και 3 αντίστοιχα με εφαρμογή καινοτόμων στοχευμένων θεραπειών σε προχωρημένες μορφές καρκίνου δέρματος, ενώ ακολουθούν και άλλες ελληνικές και διεθνείς μελέτες. Το 2012 και υπό την διεύθυνση της Καθηγήτριας Χριστίνας Αντωνίου το Κοινωφελές Ίδρυμα Α. Ωνάση (Πρόεδρος: A.Παπαδημητρίου, Γενική Γραμματέας: M. Mόσχου) προσφέρουν μεγάλη δωρεά για την ανακατασκευή του νέου Κέντρου Μελανώματος και Καρκίνου Δέρματος. Τη μελέτη για τη κατασκευή του Κέντρου ανέλαβαν οι Νίκος και Άλκηστη Τρίχα (στη μνήμη της μητέρας τους Ναυσικάς Τρίχα), ενώ φορέας υλοποίησης ήταν τα παιδικά χωριά SOS Ελλάδος. Το Ίδρυμα Σ. Νιάρχος υποστήριξε με σημαντική χορηγία την αγορά εξοπλισμού συνεστιακής μικροσκόπησης (για τη διάγνωση των μελαγχρωματικών βλαβών του δέρματος) και αλληλούχισης βάσεων νεώτερης τεχνολογίας (για μοριακή διάγνωση).

 

Κλινικά Τμήματα

 

To Kέντρο Μελανώματος και Καρκίνου Δέρματος περιλαμβάνει τα εξής επιμέρους τμήματα:

 

1. Ογκολογικό Συμβούλιο: To Συμβούλιο αυτό, το οποίο συνέρχεται μία φορά την εβδομάδα, αξιολογεί και συζητά κάθε περιστατικό καρκίνου δέρματος με σύνθετη εμφάνιση ή με επιπλεγμένη πορεία, παρουσία δερματολόγου, χειρουργού, ακτινοθεραπευτή και ιστοπαθολόγου. Με τον πολυσυλλεκτικό αυτό τρόπο, επιλέγεται η καταλληλότερη θεραπευτική παρέμβαση για την αντιμετώπιση του όγκου του/της ασθενούς. Το Κέντρο υποστηρίζεται από ένα ευρύ δίκτυο εξειδικευμένων ιατρών και συμβούλων σε άλλα νοσοκομειακά ή εργαστηριακά κέντρα για την ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση των ασθενών.

2. Χαρτογράφηση: Το Kέντρο εξειδικεύεται στην αξιολόγηση και διάγνωση των σπίλων και των μελαγχρωματικών βλαβών του δέρματος, χρησιμοποιώντας πρότυπο εξοπλισμό χαρτογράφησης σπίλων (digital dermoscopy) και συνεστιακής μικροσκόπησης (reflectance confocal miscoscopy).

3. Ιατρείο προχωρημένων καρκινωμάτων δέρματος: Με την εισαγωγή νέων καινοτόμων θεραπειών (στοχευμένες θεραπείες, ανοσοθεραπείες), το Κέντρο εξειδικεύεται στην διαγνωστική προσέγγιση, σταδιοποίηση και θεραπευτική αντιμετώπιση προχωρημένων ή επιπλεγμένων περιπτώσεων καρκίνου δέρματος (βασικοκυτταρικό και ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα του δέρματος). Αποτελεί επίσης κέντρο πολυκεντρικών κλινικών μελετών για την εφαρμογή νέων συστηματικών θεραπειών για την θεραπευτική προσέγγιση του καρκίνου του δέρματος.

4. Σπάνιοι Όγκοι του Δέρματος: To κέντρο αποτελεί κέντρο αναφοράς για την καταγραφή, διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση σπάνιων κακοηθών νοσημάτων του δέρματος όπως σαρκώματα, όγκους των εξαρτημάτων και σπανίων μορφών επιθηλιωμάτων.

 

Ερευνητικό Έργο

 

Εκτός από την κλινική δραστηριότητα, το Κέντρο έχει αναπτύξει έντονη εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα:

 

Ι. Κλινική έρευνα: Το Κέντρο συμμετέχει σε διεθνή κλινικά πρωτόκολλα (μελέτες φάσης ΙΙ και ΙΙΙ, μελέτες πρώιμης πρόσβασης εγκεκριμένες από τον ΕΟΦ) που εφαρμόζουν τις πιο νέες θεραπείες με στοχευμένη και ανοσολογική δράση εναντίον προκαρκινικών και καρκινικών αλλοιώσεων του δέρματος. Σε συνεργασία με άλλα ογκολογικά κέντρα, συμμετέχει σε κλινικές μελέτες στοχευμένων θεραπειών για το μεταστατικό μελάνωμα αναλαμβάνοντας τη δερματολογική παρακολούθηση των ασθενών υπό τις θεραπείες αυτές.

 

ΙΙ. Επιδημιολογική και βασική έρευνα: Το Κέντρο διαθέτει την μεγαλύτερη σειρά Ελλήνων με μελάνωμα με πλήρη επιδημιολογικά και κλινικά χαρακτηριστικά. Βασισμένη στο αρχείο των ασθενών με μελάνωμα έχει παρουσιάσει σημαντικές μελέτες πάνω στην επιδημιολογία, τους παράγοντες κινδύνου και την γονιδιακή προδιάθεση του μελανώματος στην Ελλάδα.

 

ΙΙΙ. Πρόγραμμα Έρευνας στη Γενετική του Μελανώματος: Σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας του Νοσοκομείου Α. Συγγρός, τo Κέντρο Μελανώματος και Καρκίνου Δέρματος συμμετέχει στην έρευνα για την γενετική προδιάθεση του μελανώματος και για την ανίχνευση νέων γενετικών παραγόντων που επηρεάζουν την πρόγνωση και την πορεία των ασθενών. Με το πρόγραμμα αυτό, το Κέντρο έχει αναπτύξει διεθνείς συνεργασίες με αναγνωρισμένα κέντρα της Ελλάδας (ΙΒΕΑΑ), Ευρώπης και των ΗΠΑ, ενώ έχει εκπονήσει σημαντικές μελέτες πάνω στην επιδημιολογία της νόσου στην Ελλάδα.

 

Εκπαιδευτικό Έργο

 

Στο Κέντρο Μελανώματος και Καρκίνου Δέρματος ασκούνται φοιτητές της ιατρικής, ειδικευόμενοι Δερματολογίας- Αφροδισιολογίας, ειδικευμένοι δερματολόγοι και γενικοί ιατροί. Σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης Μελανώματος, το Κέντρο διοργανώνει μία φορά το μήνα την Ογκολογική Ενημέρωση, μία διε-επιστημονική συνάντηση με συμμετοχή εξειδικευμένων ιατρών από άλλα νοσοκομεία στην οποία συζητούνται και αναλύονται σύνθετα ογκολογικά περιστατικά. Το Τμήμα μας επίσης διοργάνωσε ένα διεθνές Συνέδριο Δερματο-Ογκολογίας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Δερματο-Ογκολογίας στην Αθήνα το 2010 ενώ εκπροσωπείται σταθερά με ανακοινώσεις και παρουσιάσεις σε όλα τα διεθνή συνέδρια με αντικείμενο το μελάνωμα και τον καρκίνο του δέρματος.

 

Πρόληψη

 

Από το 2003 το Κέντρο Μελανώματος και Καρκίνου Δέρματος συμμετέχει ενεργά στη διοργάνωση και πραγματοποίηση της ετήσιας κορυφαίας εκδήλωσης Πρόληψης και Ενημέρωσης της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας, γνωστής ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος και Εβδομάδα Καρκίνου του Δέρματος. Ως κέντρο εξέτασης, το Τμήμα οργανώνει στο χώρο του Νοσοκομείου την εθελοντική εξέταση και την ενημέρωση του πληθυσμού πάνω στο μελάνωμα και τον καρκίνο του δέρματος.

 

Mέσα από ένα πολυδιάστατο έργο και με την συμβολή των εξειδικευμένων και αναγνωρισμένων στελεχών του, το Κέντρο Μελανώματος και Καρκίνου Δέρματος υπηρετεί το Νοσοκομείο Α. Συγγρός, το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την Ελληνική κοινωνία παρέχοντας ένα υψηλό επίπεδο ιατρικών υπηρεσιών που περιλαμβάνουν τις πιο εξελιγμένες και πρωτοποριακές θεραπευτικές παρεμβάσεις στο τομέα του μελανώματος και του καρκίνου του δέρματος.

 

Διαβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο του Κέντρου Μελανώματος και Καρκίνου Δέρματος (δημιουργήθηκε με τη στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση): πατήστε εδώ.

 

Λειτουργία

 

Kαθημερινά απο 8.30 πμ έως 1.00 μμ (με παραπομπή από τα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου ή από εξωτερικό ιατρό)

Προγραμματισμός Χαρτογραφήσεων μέσω 1535 (κωδικός 06709) ή μέσω www.1535.gr

Επικοινωνία: τηλ 210 7231731 - fax 210 7265108 - msm@syggros.gr